onsdag 12 oktober 2016

Vad är det här för låttexter egentligen?

Det ena ger det andra och efter att ha lyssnat Siw Malmqvists kanske mest kända låt kom jag att tänka på några andra låtar med texter som verkligen tillhör det förgångna. Så det är med lika mycket allvar som med glimten i ögat jag presenterar några stycken.


Mamma är lik sin mamma ---> hela texten

"Mamma är lik sin mamma. Vi städar och vi skurar och vi fejar. Dammar av och sköter karl'n, hänger tvätt och snyter barn och skurar, dammar, städar, diskar, fejar."

Vilket ramaskri det skulle bli om någon skulle komma på att skriva och framföra en liknande låt idag. Mammarollen som en nedärvd hushållerska, liksom. 

Flottarkärlek ---> hela texten

"I alla torp, i alla byar hade jag en liten vän. Ifrån Norderås till skiljet ner vid Berg. Haderian hadera, haderian hadera. Ifrån Norderås till skiljet ner vid Berg."

Bara en man kunde på den tiden skryta om att ha "en liten vän" i varje by eller hamn. Det skulle en man i och för sig kunna sjunga om idag också, men utan att bli kallad för saker som börjar på H och slutar på ora.


Sofia dansar go-go ---> hela texten

"Alla tycker hon är läcker, när hon vickar på sin häck är
alla vilda och Sofia dansar go-go. 
Varje karl blir yr och lysten,
det är böljegång i bysten, hela salen brakar loss och skriker mera! Höften får den rätta darren när det rungar i gitarren och musiken kommer loss med ett helvetiskt vrål."

Jösses, vilket objektifierande! Stjärtar och tuttar - precis vad vi som var med på 70-talet fick ta del av ständigt och jämt, vare sig det gällde låtar och eller i det offentliga rummet. Det senare kunde visa sig genom nakna utvikningsbrudar från herrtidningarnas löpsedlar som hängde på kioskväggen när man skulle köpa sitt lördagsgodis. 

Sol och vår ---> hela texten

"När det är sol och vår och man är nitton år är det så lite man förstår. Och alla flickor små bör låsas inne då, när vintern går mot sol och vår."

Jojo. Den här låten vann den svenska melodifestivalen år 1962 och två olika damer framförde den. Inger Berggren var då tjugoåtta år och Lily Berglund trettiofyra. Skulle det funka idag att ett par "tanter" tävlade med en sång som handlade om att vara en blåst tonåring som borde låsas in? Med Sanna Nielsen då kanske. Men vad skulle Zara Larsson säga?

Does your mother know that you´re out ---> hela texten

"You´re so hot, teasing me. So you´re blue but I can´t take a chance on a chick like you. That´s something I couldn´t do. There´s that look in your eyes, I can see in your face that your feelings are driving you wild. But you you´re only a child."

Björn och Benny, varför? Hur tänkte ni? Låten hade dessutom arbetsnamnet I Can´t do it under den första demoinspelningen. Kan inte vad? Förresten, jag vill inte veta... 

Däremot framhåller jag gärna låtskrivaren Peter Himmelstrands texter (som det känns som att artisten Orup har inspirerats av). Där finns vardag och vemod, kärlek och sorglöshet och en av mina Himmelstrands-favoriter är 

Gå och göm dej, Åke Tråk! ---> hela texten

"Ni som jämt vet det bästa och lyckas få det mesta trist och grått. Det stundar nya tider, det börjar sent omsider hända nåt. 

Ni trampar runt i degen och ställer er i vägen för allt nytt. Arma er, som har gått och glömt allt det ni en gång drömt.

Gå och göm dej, Åke Tråk! Ta ditt sura gäng och åk. Håll er undan, ända tills ni lärt er le"

Ja, det räcker liksom så. Inga anspelningar på gud vet vad och att flickor ska komma ihåg att gå hem. 

Fast jag måste ändå erkänna att jag älskar låten Hambostinta i kort-kort





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar